Læringsreisen

Det handler ikke om å fylle dagen til randen, men om å fylle den med mening. Vi tror de viktigste samtalene skjer når vi senker tempoet og gir rom for refleksjon;

Deltakerne får rusle gjennom huset og kjenne historien i veggene. De kan gå en tur på gårdsstien og la tankene modnes i frisk luft.

Måltidene vil ikke bare mette, men åpne opp for nye perspektiver.

Når du kommer til Våningshuset bringer du med deg din egen kunnskap og erfaring, og vi åpner dørene til vår samling av historier, tradisjoner og bærekraftige løsninger. Her er det rom for å utveksle, utfordre og utvide perspektivene sammen.

Vi kombinerer gammeldags visdom med moderne innsikt for å skape en læringsarena hvor både historien og fremtiden møtes.

Læringsmenyen

Utstilling i et museum med fotografier og informasjonsskygger, tre bilder av dyr, og en modell eller utstilling i midten av rommet.

Oppdag huset

Vi vil at du skal kunne føle historien i veggene. Tilbake i år 1390  benevnes gården Hællorud. Reisen frem til i dag fortelles diskret gjennom mindre informasjonsskilt plassert rundt om i huset.

En innendørs vandring mellom punkter i deres program inviterer til diskusjon og refleksjon om verden som var, verden i dag og verden i morgen.

To personer ser på fotografier av vannløpende planter og røttene deres i en utstilling.

Galleriet

Med det samme du kommer opp trappen til andre etasje, finner du Våningshusets eget galleri. Her formidler vi kunnskap om mat og bærekraft i ulike formater og unike samarbeid.

Åpningsutstillingen «Det skjulte livet i jorda» er et samarbeid mellom kunstneren Kate Solbakk, Norges Vel og Sodexo. Her setter vi fokus på jordhelse og mikroorganismene i jorda.

To kvinner står ved inngangen til en bygning, en smilende i kjole og blazer, den andre i hvit bluse og forkle.

Introduksjon til Våningshuset

Hjemme hos oss tror vi på kraften i samarbeid. I et kort foredrag deler Josefine historien om hvordan Våningshuset har blitt til gjennom samarbeid med blant annet Norges Vel og Sodexo – fra maten på bordet til hvordan vi tenker om huset, gården, ombruk og gjenbruk.

Et innblikk i hvordan ditt besøk også blir en del av helheten vi bygger her.

En mann og kvinne snakker og smiler inne i et rom med en grønn bokhylle bak seg. Mannen har på seg blåfarget jakke og jeans, mens kvinnen har på seg en hvit kjole og bærer en svart veske. Kvinnen holder en bok i hånden.

Biblioteket

Det sørvestre hjørnerommet har vi innredet som et bibliotek hvor du i fred og ro kan utforske vår samling av bøker og podcasts, eller dere kan trekke dere tilbake i par eller grupper for dypere diskusjoner.

Rommet passer også for mer intime presentasjoner og møter av litt annet format enn det dere får i vår store sal.

Tre personer går opp en grusvei foran et stort hvitt hus på en solrik dag med blå himmel og noen skyer.

Gårdstien

Et bærekraftig møte handler også om å ta vare på deltakerne. Det er krevende å holde konsentrasjonen oppe lenge – særlig når hodet jobber hardt. Ofte er det nettopp i pausene de gode tankene kommer.

Hos oss kan deltakerne ta en tur ut på stien rundt på gården – en enkel måte å få bevegelse, frisk luft og ny energi på, før de vender tilbake med klarere hode og fornyet fokus.

Informasjonsplakat om Hellerud Gårdsbutikk for høsten 2025, plassert på skrivebord sammen med en vase med grønne planter og blomster.

Gårdsbutikken

KOMMER HØSTEN 2025: Her selger vi råvarer og varer fra produsentene vi samarbeider med – alt fra urkorn og frø til ost, honning og håndplukkede bøker. Og etter hvert også godbiter som er dyrket og laget på gården. 

Et sted for deg som vil ta med deg litt av smaken og tankene fra Våningshuset hjem.

Foredrag som kan bestilles i tillegg

  • Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon? Betyr det at maten har lavt klimaavtrykk? At matproduksjonen ikke ødelegger natur? At bonden sitter igjen med pengene? Eller betyr det alt sammen? Bærekraft er et begrep som rommer mye og kan derfor være vanskelig å forstå. Rethink Food har utviklet 10 prinsipper som bryter ned bærekraftig mat til noe håndfast du kan jobbe etter.  

    Rethink Food er et rådgivningsselskap med lang erfaring med bærekraftig matproduksjon fra blå og grønn sektor. Ola Hedstein, Åge Klepp og Siv Heimdal er erfarne foredragsholdere som har forklart og formidlet bærekraftig mat i flere tiår.

  • Hvordan skaper vi gode produkter med norske råvarer som kan brukes til hverdags? Hvordan jobber man seg inn i systemene og får tilgang til markedet?

    Zymia - en case studie med norske gule erter. 

    I en tid hvor matproduksjon utgjør en betydelig del av klimautfordringene, arbeider Amund engasjert med å utvikle løsninger som kan lede matindustrien i en mer bærekraftig retning. Han deler kunnskap om fermentering – en tradisjonsrik konserveringsmetode som nå får fornyet relevans for å møte dagens miljøutfordringer. 

    I dag leder han foodtech-startupen Zymia AS, som utforsker hvordan norske planteråvarer kan foredles til næringsrik og velsmakende mat gjennom fermenteringsprosesser. Siden etableringen har Zymia AS utviklet et fruktbart samarbeid med Norges Vel, og mye av det innovative utviklingsarbeidet har funnet sted på Hellerud gård. 

    Gjennom arbeidet i Zymia AS og partnerskapet med Norges Vel, viser han hvordan tradisjonelle metoder kan tilpasses moderne behov for å skape bærekraftige og smakfulle matprodukter med norsk opprinnelse. 

  • Foredraget gir en introduksjon til hva jordhelse er, hvorfor det er avgjørende for framtidig matproduksjon i Norge, og hvordan god jordhelse henger sammen med klima, miljø og matsikkerhet. Med utgangspunkt i både forskning og praksis belyses status, utfordringer og muligheter for å bevare og forbedre jordas livskraft i et norsk landbruksperspektiv.

    Foredragsholdere: 

    Cornelius van Blerk er agroøkolog med bakgrunn som safariguide i Afrika – en erfaring som ga ham dyp respekt for naturens komplekse samspill og balanse. I dag leder han prosjekter i Mosambik og bidrar til å utvikle Hellerud gård til en arena for jordhelse og biologisk mangfold. Han ser jorda som en levende organisme, der milliarder usynlige ansatte jobber for å dyrke sunne og robuste planter. Han brenner for å sy sammen naturens komplekse systemer gjennom enkle, praktiske løsninger. 

    Anne Strøm Prestvik er 9. generasjon bonde på en liten gård i Nittedal, og har vokst opp med jord under neglene. Etter en grad i miljø- og ressursøkonomi ved NMBU jobbet hun med landbruksøkonomi i NIBIO, før hun kom til Norges Vel og fikk fordype seg i det hun virkelig brenner for: Plantemangfold og jordhelse. Hun er særlig opptatt av hvordan mikroorganismene i jorda samarbeider med plantene for bedre jordhelse, og sunn og bærekraftig matproduksjon. 

  • Hvordan restaurerer man et våningshus fra midten av 1800-tallet – og samtidig tar moderne, ansvarlige valg? Det høres kanskje ut som en motsetning, men det er nettopp i krysningspunktet mellom det gamle og det nye at Våningshuset har funnet sin form. 

    I dette foredraget deler Ine fra Sane Interiørdesign om hvordan vi har jobbet med gjenbruk, håndverkstradisjoner, lokal verdiskaping og materialvalg – og hvordan vi har tenkt sirkulært i både små og store avgjørelser. 

    Målet har ikke vært et perfekt resultat, men en prosess som tar vare på både historien, menneskene og ressursene. Foredraget passer for alle som er nysgjerrige på hvordan man kan gjøre bærekraft konkret, selv i gamle bygg. 

  • Et ærlig foredrag om bærekraft, mot, og hvorfor vi må tørre å tenke større. 

    Mange av oss gikk inn i bærekraftsarbeidet fordi vi ville være med å skape noe bedre – men står nå med hodet dypt i skjemaer, rapporter og krav som ofte ikke fører oss fremover. 

    I dette foredraget inviterer Josefine til refleksjon og samtale om hvordan vi kan finne tilbake til drivkraften – og bruke systemene til å støtte, ikke kvele, det som egentlig betyr noe. 

    Dette passer for deg som vil mer enn å levere det som forventes. Du vil være med å flytte på noe. 

    Om foredragsholderen: 

    Josefine Hilda Mikaelsen er prosjektleder for bærekraft og grønn vekst i Sodexo Norge, en global aktør med 80 millioner daglige brukere. Hun har vært en pioner innen bærekraftig mat siden 2009, blant annet som grunnlegger av Funky Fresh Foods – et vegansk, økologisk matkonsept som har inspirert tusenvis til å spise grønt og godt. 

    Med en mastergrad i Grønn Vekst fra BI og en karriere som spenner fra idealistisk gründerliv til systemendring i et av verdens største selskaper, deler Josefine raust av erfaringer, feilskjær og håp – med en god dose humor og hjerte.

  • Et foredrag om mennesker, muligheter og samarbeid som faktisk virker. 

    S’en i ESG er for mange litt ullen. Hva betyr egentlig sosial bærekraft – og hvordan omsetter vi det til noe som treffer både mennesker og virksomheten vår? 

    I dette foredraget deler Kirstine Holst ærlig og engasjert fra egne erfaringer – både fra samfunnsentreprenørskap og fra arbeid med sosial bærekraft i en av verdens største tjenesteleverandører. 

    Dette er for deg som vil mer enn å rapportere riktig – du vil gjøre en forskjell, og du vil vite hvordan. 

    Du får praktiske råd, nye perspektiver, og kanskje også litt påfyll av inspirasjon og retning. 

    Om foredragsholderen: 

    Kirstine Holst er Head of Impact og del av ledergruppen i Sodexo Norge. Hun er siviløkonom fra NHH, og etter mange år som leder i næringslivet valgte hun i 2015 å bli sosial entreprenør. Gjennom prosjektene Moving Mamas, Mamas Mat og Stiftelsen WE, har hun vært med på å bygge broer mellom næringsliv og kvinner med flerkulturell bakgrunn – og samtidig fått innsikt i hva som faktisk fungerer når ulike sektorer skal spille sammen. 

    I dag jobber hun med å løfte sosial bærekraft i en global organisasjon, med bærekraftsmål #17 (samarbeid for å nå målene) som ledestjerne.